Return to site

Csak komolyan: Laluska Balázs a gyerekek tréningjére is edzéstervvel készül

Igazi nagyágyú, a korábban közel százötvenszeres válogatott kézilabdázó, Laluska Balázs tartja az edzéseket Algyőn, a helyi klub 8-9 éves fiataljainak. A gyerkőcök nemcsak a magassága miatt néznek fel a 2 méteres óriásra, de nagyon büszkék is rá, hogy tőle tanulhatják meg a játék alapjait.

A Szeged melletti kis település, Algyő lakói számára már tavaly is megszokott kép volt az, ahogy Laluska Balázs leparkol a helyi általános iskola vadonatúj sportcsarnoka előtt. A magyar válogatott mezét 148-szor magára öltő klasszis kézilabdázó egy éve még játékosként érkezett az edzésekre, csapatával meg is nyerték az NB I/B Keleti csoportját. Az új szezonban viszont már edzőként köszöntik a településen, hiszen 35 évesen visszavonult a profi sporttól, és a továbbiakban utánpótlásedzőként dolgozik tovább: az FKSE-Algyő 8-9 éves korosztályának tart edzéseket.

broken image

A helyi felnőttcsapattal tavaly még bajnoki címet szerzett az NB I/B-ben, de mint mondja könnyű szívvel hozta meg a döntést, hogy felhagy az aktív játékkal. - Egyszerű döntés volt ez, hiszen egy kellemetlen sérülés miatt, már nem tudtam volna úgy teljesíteni, ahogyan azt elvárnám magamtól. Az utolsó profi évemben, amikor Montpellierben játszottam, sokat látogattam a kisfiam edzéseit és nagyon tetszettek azok a módszerek, amiket ott alkalmaztak. Akkor határoztam el, hogy szeretnék majd én is gyerekekkel foglalkozni - magyarázta az egykori szegedi kedvenc.

Nagycsapatokban itthon és külföldön is

Az egykori válogatott átlövő Szegeden kezdte pályafutását, de 2010 és 2013 között a nagy rivális MVM Veszprém csapatát erősítette. Légiósként szerepelt a spanyol Ademar Leónban, a szlovén Koperben és a francia Montpellier-ben is.

Balázs nagy alázattal végzi a munkáját, maga helyezi el a bójákat, a kapukat a küzdőtéren, és minden egyes tréningre külön edzéstervvel készül, amit fel is jegyez magának egy füzetbe. A kis játékosok pedig roppant boldogok, figyelnek minden szavára, komoly tekintélye van a gyerkőcök között, akik persze pontosan tisztában vannak azzal, hogy egy igazi legenda foglalkozik velük, aki kétszer az ötkarikás játékokon is szerepelt. Folyamatosan dicsér, ha kell, többször is elmagyarázza hogyan végezzenek egy-egy gyakorlatot.

A kisfia, Bence is Algyőn kézilabdázik, ám őt nem az apukája trénírozza, az egy évvel nagyobbaknál, az U-10-es korosztályban játszik. Egyáltalán nem tartja hátránynak, hogy gyerekekkel foglalkozik, szeretne saját képzésében is előre lépni, hogy aztán később nagyobb feladatokkal is megbirkózhasson. - Abszolút ellenőrzés alatt tartom magamat is, így tudom segíteni a srácok fejlődését. Nagyon élvezem ezt a szerepkört és talán a gyerkőcöknek is jó példa vagyok, hogy a kézilabdával egész magas szintre is el lehet jutni.