Return to site

Speciális autóra gyűjt nővére a kerekesszékes Miklósnak

A nővére igyekszik segíteni abban, hogy teljesüljön a 26 éves Tanács Miklós álma. A kerekesszékhez kötött férfi néhány hónapja sikeres vizsgát tett autóvezetésből, minden vágya, hogy saját gépkocsija lehessen.
23 éves koráig teljesen átlagos életet élt Tanács Miklós. Egy szerencsétlen, ám annál súlyosabb balesetben három nyakcsigolyája is eltört és a gerincvelője is megsérült. Nyaktól lefelé azonnal lebénult, négy órán át operálták. A mórahalmi származású Miklós akkor már négy éve dolgozott Hollandiában autófényezőként, az egészségügyi biztosítását is ott fizette. Idehaza horribilis összegekbe került volna a családnak a műtétek, kezelések költsége, ezért Miklós úgy döntött, hogy Hollandiában folytatja a rehabilitációt.
- Anyuék eladták volna a lakásukat is, csak hogy segíteni tudják Mikit, de ő ezt nem engedte, inkább visszaköltözött. A nagy távolság miatt ritkán láthatjuk egymást, Skype-on tartjuk a napi kapcsolatot. Óriási az akaratereje, pedig az orvosok szerint arról végleg le kellett mondania, hogy valaha is talpra álljon. De nem adja fel: sportol, dolgozik és nemrégiben jogosítványt is szerzett - sorolja büszkén Dóra, Miklós nővére.
A fiatalember telefonos ügyintézőként dolgozik, de egyáltalán nem fenékig tejfel az élete Hollandiában. A segélyekkel együtt havonta 1000 euró a jövedelme, ebből kell bérelnie 600 euróért egy olyan házat, ami kifejezetten a hozzá hasonló speciális igényűeknek építettek. A rezsire 170 eurót költ, a kötelező biztosításra is elmegy 130 euró. Nem nehéz kiszámolni, minden másra 100 eurója marad. Ebből nem is tudna egyedül megélni, a menyasszonya is mellette áll. A teljesen egészséges holland ápolónőt a rehabilitáción ismerte meg, két éve karácsonykor jegyezték el egymást, családot is terveznek.
Miki munkahelye viszonylag messze van az otthonuktól, ezért a fejébe vette, hogy különbözeti vizsgát tesz autóvezetésből, hogy kényelmesebben járhasson el dolgozni. 5 hét felkészülés után egy speciális kialakítású autóval sikeres vizsgát is tett. - A kerekesszékkel együtt tud beszállni az autóba. A csuklójával adja a gázt, irányjelezni pedig a fejével tud. A főnöke is gyűjtésbe kezdett, hogy Mikinek saját gépkocsija lehessen és a magam lehetőségeivel én is ezt tettem - magyarázza Dóra.
Előbb csak egy bejegyzést tett közzé a Facebookon, amit olyan sokan osztottak meg, hogy létrehozott egy Facebook csoportot is, ahol a Mikivel kapcsolatos friss információk mellett számlaszámot is találnak a segíteni szándékozók. - Megható az emberek önzetlensége, nagyok sok jószándékú ember támogatott, biztatott és már felajánlások, kisebb összegek is érkeztek Miki részére, hogy valóra válhasson az álma.
Kézzel hajtott biciklivel a csúcsra
Miklós maga is szeretne tevékenyen bekapcsolódni a szponzor keresésbe, ezért júliusban egy 400 kilométeres túrát tervez, amelyet handbike-kal (kézzel hajtott bicikli) kíván megtenni az Ijssel tó körül - 3 kísérővel, 3 nap alatt. Miki egyébként is szereti a hasonló kihívásokat, nemrégiben a rehabilitációs központ csapatépítő tréningjén Ausztriában jártak, ahol az áplolók kísérete mellett 2750 méterig jutott egy handbike-kal. Úgy tudják, hogy hasonló sérüléssel még soha senki nem jutott hasonló magasságig.