Return to site

10 éve úsznak a Némóval a szegedi ovisok

Főiskolások által megálmodott garázscégként indult, egy évtized alatt pedig Szeged legismertebb óvodás úszásoktatás cége lett a Némó Úszósuli. Évente közel kétezer apróság fordul meg a tanfolyamaikon és nyári táboraikban.
- Miért félnék a mély víztől, amikor már a tengerben is fürödtem? - kérdez vissza nagy büszkén  a nagycsoportos Gubik Marcell, amikor arról érdeklődünk, hogy nem jobb-e ott úszni, ahol leér a lába. - A kagylókértis lebuktam és még a polipok is féltek tőlem! - tette hozzá nagy komolyan. Katicás csoporttársa, Elhardt Nelli is biztonsággal tempózik a nagymedencében. A hatéves kislány bevallja, hogy amikor először járt itt, még félt , de azóta már alig várja, hogy úszhasson. És már őt sem zavarja, hogy nem ér le a lába. Ők is, akárcsak a többi kis társuk a Némónál tanulnak úszni.
Némó nyomában 
A szegedi Némó Úszósuli 10 éve, klasszikus garázscégként indult. Az 5 társalapító csoporttárs volt a főiskolán, egy közös sörözés alkalmával határozták el, hogy belevágnak a vállalkozásba. Az egyikük kislányának a Némó nyomában című rajzfilm volt a kedvence - innen a nevük. - Összegyűjtött, kölcsönkért tőkéből indultunk el: egy sofőrrel és egy irodistával kezdtünk. Manapság 11 főállású úszó oktatóval dolgozunk. Rajtuk kívül két sofőrt és két adminisztrációs munkatársat foglalkoztatunk - engedett betekintést a cég életébe az egyik alapító, Szentágotai Szabolcs. 
Az Építő utcai óvodások a kezdetektől, azaz immáron 10 éve a Némó Úszósulival ismerkednek a vízzel. A szegedi intézménynek saját mozgásprogramja van, ennek kiemelt eleme az úszásoktatás. - Októbertől márciusig, két nagycsoporttal és a középsősökkel járunk a foglalkozásokra heti két alkalommal. Sok szülő
éppen azért választja az óvodánkat, mert hallott az itt zajló úszásoktatásról. A lurkók legalább két úszásnemben megtanulnak biztonságosan úszni az iskola kezdetéig - magyarázza Szabóné Agócs Andrea, óvodavezető. A gyerekek versenyeztetése nem szerepel az elsődleges célok között, de biztosított számukra a tehetség gondozás, így a legügyesebbek a Szegedi úszó Egyletnél vagy a vízilabdásoknál
pallérozódhatnak tovább.
Nincs ügyetlen gyerek
- Szépen egyesével, egymás mögött haladjatok! Nem kell megelőznötök egymást! - adja ki az utasításokat Mityókné Ginczinger Edit, úszásoktató. A világbajnoki ezüstérmes búvárúszó "régi darab" a Némó
Úszósulinál, megszámolni se tudná hány és hány kisóvodás kezdte nála az első kartempókat. - A gyerekek nagy része velünk ismerkedik először a medencével. Éppen ezért az alapokkal kezdünk: először csak a fejüket teszik a vízbe, majd megtanulják a siklást, a helyes kar- és lábtempót és a buborékot. Azt, hogyan fújják ki a levegőt - magyarázza. A kis- és nagymedencét felváltva használják a 40 perces turnusok alatt - ennyi időre tudják lekötni az apróságok figyelmét. Az kerülhet át a nagyobba, aki szabályosan átússza a kismedencét. Vallja, hogy nincs ügyetlen gyerek, kellő türelemmel mindegyikük megtanul a suli kezdetére úszni. 
- Nem az a célunk, hogy a jövő úszóbajnokait neveljük ki, hanem az, hogy a gyerekek a tanfolyamok végére biztonságban érezzék magukat a vízben - mondja Szentágotai Szabolcs, aki már nagyon várja azt a pillanatot, amikor az első olyan szülő hozza el a gyermekét hozzájuk, aki náluk tanult meg úszni.
Évente kétezren tanulnak úszni a Némóval
A kezdeteknél nagyságrendileg 10 oviból 1 járt úszásoktatásra a Némóhoz, de ez az arány már az első évük után megfordult: 90 százalékban hozzájuk vitték a gyerekeket. A pozíciójukat azóta is őrzik, a szegedi
óvodák nagy részével ők állnak szerződésben. Évente mintegy 30 ezer belépőt vesznek a gyerkőcöknek. Egy év alatt közel kétezren fordulnak meg náluk az úszásoktatásokon vagy a nyári táboraikban.
Az iker kislányaim: Fanni és Lili is náluk ismerkedett a vízzel.
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly