Return to site

Bányaiék

A férj, a feleség és a lányok is cukrászok

A Bányai-családban ragadós a sütemény készítés szeretete: a szülők mellett a két gyermek is ezt a szakmát választotta. Az első saját üzletüket 1992-ben nyitották Dorozsmán, de már Szegeden is van két saját cukrászdájuk. Az egyik e hét elejétől várja a vendégeket.
A képen a Bányai család: Andrea, Attila, Margitka és Niki.
Több mint 40 éve dolgozik már cukrászként Bányai Attila. Pedig koránt sem volt egyértelmű, hogy a torta-, a sütemény - és a fagylalt készítés mestere lesz majd később. Egy borbély üzletben nőtt fel Derekegyházán, az édesanyja és az édesapja is fodrász volt. Őt azonban kevésbé érdekelték a frizurák, a konyhában sokkal inkább feltalálta magát. Az öccse és a nővére is szívesen kóstolgatták az első piskóta roládjait és tortáit.
A vendéglátó tanulmányait Hódmezővásárhelyen kezdte meg, a gyakorlati ismereteit pedig Szentesen, a Petőfi Szállóban kapta. Hálás a sorsnak, hogy oda került, mert kevesen voltak tanulók, tudtak velük foglalkozni. Harmadikos volt, amikor már önállóan dolgozhatott. Az iskola elvégzése után előbb a Csongrád megyei vendéglátónál dolgozott Szegeden, a Honvéd téri központban, majd bevonult katonának.
Miután leszerelt, Z. Nagy Bálint cukrászdájában kapott állást, majd Kiskundorozsmára került. A feleségével, Margitkával - aki maga is cukrászmester - 1992-ben nyitották meg az első saját üzletüket. Mindenben segítik egymást, a magánéletben és a munkában is elválaszthatatlanok egymástól.
- Hajnal négy órakor már bent vagyunk, a mai napig mindent együtt csinálunk a cukrászokkal, akik közül többen is már tizenéve dolgoznak velünk. Amíg én a fagylalttal és a tésztákkal kezdem, addig a párom feldarabolja, díszíti és betálcázza a süteményeket a hűtőpultba. Közben a cukrászok kifőzik a krémeket. Később elkészülnek a rétesek, a linzerek és a zserbók. A napot rendszerint a piskóta sütéssel és azok megtöltésével zárjuk - beszélt egy átlagos napjukról a cukrász.
A portékákat igyekeznek természetes anyagokból elkészíteni, ha csak lehet, akkor nem használnak adalékokat. - A lisztet, a tojást, de még a meggyet is évek óta ugyanonnan szállítjuk, amit csak lehet, azt magunk állítunk elő. A tortákat csak főzött krémből készítjük, 80 százalékban növényi alapanyagokat használunk, hogy az allergiások is fogyaszthassák. A legnagyobb öröm számunkra az, amikor a vásárlóink kijelentik, hogy nálunk ették a legfinomabb sütit - vette át a szót Margitka.
Két lányuk, Andrea és Niki is vendéglátóipari iskolát végzett, együtt viszik a Bányai és Lányai Cukrászdát, amit 2011-ben nyitottak Szeged belvárosában, a Dugonics tér sarkán.
- Mi is ugyanott végeztünk, ahol apu, még közös tanáraink is voltak. A cukiban nőttünk fel, igazán meg sem fordult a fejünkben, hogy más pályát válasszunk. Már 14 évesen a pultban voltunk, minden percét élveztük, mert a szüleink játékosan vezettek be bennünket a szakmába. A kasszázás volt akkoriban a kedvencünk, esténként hangosan tanultuk, hogyan kell visszaadni - mesélte mosolyogva a 28 éves Niki, akit a természetgyógyászat is érdekel, több tanfolyamot is elvégzett.
Nővére, a 30 éves Andi el sem tudja képzelni, hogy mással foglalkozzon, legfeljebb annak örülne, ha a szülei egy kicsit többet pihenhetnének.
Erre most biztosan nem lesz idejük, mert e hét elején a család újabb cukrászdát nyitott Szegeden, a Kossuth Lajos sugárúton. Itt a teljes sütemény- és torta palettájuk megtalálható, így az egyik leginkább kedvelt finomságuk, a Bányai krémes is.
Még az unokából is lehet cukrász
Andi kétéves kisfia, Máté odavan az édességekért, már most leköti figyelmét a süteményes pult. A Süni süti a kedvence és folyton a pogácsa-pogácsa szót emlegeti. Már 10 hónaposan cukrásznak öltöztették egy fotó kedvéért. A képen liszt, tojás, nyújtófa és egy mini habverő is volt. A fotót a nagyszülők kapták az unokájukról karácsonyra.
Bányai krémes
- Három éve készítettük el az első Bányai krémest, pillanatok alatt ez lett az egyik húzótermékünk. Elvitelre és helyben is ezt fogyasztják a legtöbben. Nem akartuk piskótatésztából, ragaszkodtunk ahhoz, hogy hagyományos vajas tésztalappal készüljön. A töltelék is az eredeti recepteket idézi: tejes-tojásos-lisztes krémből készül, de egy kicsit "könnyebb" változatban. Szintén védjegye, hogy kakaós a krémlapja - árult el titkokat saját krémesük receptúrájáról Bányai Attila.
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly