Return to site

Ma már senki sem csodálkozik rá a botos gyaloglásra

Hét éve alakult meg Hódmezővásárhelyen a Zöld Lépés Nordic Walking Egyesület. A főleg rendszeres mozgásra, közös sétákra vágyó nyugdíjasokból álló csoport tagjai hetente kétszer találkoznak a Kertvárosban, a kőfal tövében egy-egy órát töltenek el együtt aktív kikapcsolódással.

Tíz évvel ezelőtt még jó sokan rácsodálkoztak arra, ha mindkét kezükben bottal sétáló embereket láttak az utcán. Manapság alig akad olyan, aki ne hallott volna a Nordic Walkingról, arról az északi országokból eredő mozgásformáról, ami eredetileg a sífutók hómentes edzését segítette. Hódmezővásárhelyen pedig egyenesen mindennapos látvány a botos gyaloglás, hiszen a városban már 7 éve létezik egyesülete ennek a sportnak és a több tucat tagot számláló kis közösség hetente kétszer is találkozik a város szívében, hogy egy-egy órát közösen eltöltsenek.

 

- Hódmezővásárhelyen kevésbé vagyunk tájidegenek, hiszen a város lakói minden héten láthatnak bennünket közösen mozogni az Európa parkban. Azért a kezdetekkor még jó néhány beszólásnak voltunk kitéve, de mindig is azzal bátorítottam a sporttársaimat, hogy egyáltalán nem ciki sportolni. Inkább annak ciki, aki ezt nem teszi meg - magyarázza Oskovics Katalin, Nordic Walking tréner, gyógytestnevelő.

A Nordic Walking azzal több egy sima sétánál, hogy ha ezt helyes technikával alkalmazzák, akkor a csípő fölötti területet, a gerincet is jól át lehet mozgatni vele. Ehhez pedig nem is kell más, mint sportöltözék, kényelmes cipő és a speciális Nordic Walking bot.

A 77 éves Tóth Györgyné, Ildikó néni majd kicsattan az egészségtől, rendszeresen úszik hetente ötször ezer métert és a Nordic Walking sétákat sem hagyná ki. Nyugdíjasként mindig is szeretett volna sétálni, csak nem volt társa, így nagyon örült, hogy tagja lehet a klubnak. - Ez egy nagyon jó mozgásforma, ráadásul egymást biztatva és segítve könnyebb is, mintha egyedül sétálgatna az ember. Nem is költséges sport, még a botot sem kell megvenni, kikölcsönözhetjük az egyesülettől.

A tagok között főleg hölgyeket találni, de azért akad néhány őszes halántékú úriember is közöttük. A toborzást az EVP-Egészség Fejlesztési Iroda is segíti, a szűréseken olyan szórólapokat osztanak, amelyek egy receptre hasonlítanak és "Heti 2 alkalommal bottal való lendületes gyaloglást" írnak fel rá. A 60 éves nyugdíjas, Szabóné Marenecz Edit is így talált rá az egyesületre. - Azt javasolták, hogy próbáljam ki ezt a sportot, hiszen a koromnak, alkatomnak ez felel meg a leginkább. Már az első alkalommal úgy mentem haza, hogy bár szakadt rólam a víz, de azt mondtam a férjemnek, hogy megtaláltam azt a kis közösséget, ahol nagyon jól érzem magam.

Az egyesület tagjai egyébként télen-nyáron űzik ezt a sportot, túrákat is szerveznek, azt vallják, hogy nincs rossz idő, csak rosszul öltözött Nordic Walkingos.

 

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly