Return to site

Sorfal vigyázz! Jön a százados!

Magyarországon a sportsikereket aranyban mérik. A második, az ötödik vagy a huszonhetedik talán nem is ember. Márpedig első nem lehet mindenki, azért kőkeményen meg kell küzdeni hónapokon, éveken át. Több tíz, több száz riválisnak nem lehet csak úgy fityiszt mutatni, azt csak mérhetetlen sok munkával és alázattal lehet elérni, hogy a legjobbak legyünk és győztesen a dobogó tetején integethessünk, a szívünkre tegyük a kezünket a Himnuszt hallgatva.
 

Vannak nagy harcosok, akik mindenüket odaadnák egyetlen aranyéremért, hiába hősök ők is, a második helyért legtöbbször csak a sajnálatot kapják. Pedig az aranyérem soha nem természetes, azért reggel 5 órakor kell kelni, azért izzadni kell minden egyes nap órákon át, azért le kell mondani, azért meg kell őrülni. Vannak, akik ezt fogcsikorgatva csinálják, másoknak egyszerűen "a sport az életük", meg van a Kanyó Dani. Igen, ő külön kategória. Ő már nem is egy személy. Inkább fogalom. A búvárúszás örökös bajnoka.

Mindjárt 40 éves, de egyszerűen nem lehet megállítani. Sőt, minél inkább telik felette az idő, annál jobb. Ott voltam 5 éve Hódmezővásárhelyen, amikor hazai közönség előtt is bizonyította, hogy több szufla van még benne, mint a feltörekvő tejfelesszájú ifjoncokban. Akkor azt hittem, hogy a pályája megkoronázása volt, hogy világcsúccsal aranyérmet szerzett élete utolsó nagy világversenyén. Pedig dehogy volt az a hattyúdala, ő vígan versenyez tovább - és többnyire nem is éri be kevesebbel az aranyéremnél.

Dénes az egri országos bajnokságon megszerezte a 100. magyar bajnoki címét. Tetszik érteni? A szá-za-di-kat! Az első hármat még 1989-ben akasztották a nyakába, pedig néhány évvel korábban az első tréningje után elküldték, hogy válasszon inkább más sportágat, mivel csak egy úszásnemet ismert. A szegedi murénások legendás trénere, Gyémánt Imre azonban meglátott benne valamit, maga kezdett el foglalkozni vele és Dénes meg is hálálta a törődést.
 

A századik aranyérmét a tanítványaival együtt, a 4X200-as felszíni úszásban szerezte. Már azon sem lepődnék meg, ha a delfinember a mostani versenytársak gyermekeivel is a dobogó tetejére állna.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly