Return to site

Szegediként szeli a leggyorsabban a habokat a Balatonon Kálmán Kornélia

Igazán különleges eredménnyel büszkélkedhet a mindössze 12 esztendős, szegedi Kálmán Kornélia: serdülő korosztályú versenyzőként az ifiket is megelőzve végzett az első helyen az Optimist magyar vitorlás bajnokságon a lányok mezőnyében. Sikerének értékét tovább növeli, hogy az Alföldről érkezve tudott nyerni a Balatonon.

- Legyen tiszta szeled, legyél gyors és legyél végig koncentrált! - sorolja roppant magabiztosan, akárcsak egy profi a vitorlázás három legfontosabb alapszabályát a mindössze 12 éves Kálmán Kornélia. Azt is megtudjuk tőle, hogy egy jó hajósnak mindig a legrövidebb és a leggyorsabb utat kell megtalálnia a vízen két bólya között. Nemcsak a mondandója, de az eredményei is roppant meggyőzők: alföldi lányként, több mint 200 kilométerre a magyar tengertől is ő a leggyorsabb a korosztályában a Balatonon.

broken image

A szegedi Bonifert Domonkos általános iskola is büszkén számol be a 6/a osztályos tanulójuk sikeréről a honlapjuk versenyeredményei közöt. Meg is érdemli az elismerést a tehetséges diák, aki az idei, Balatonföldváron megrendezett Optimist magyar vitorlás bajnokságon nemcsak a serdülő lány, de a lány összesített kategóriát is megnyerte, azaz serdülőként az ifjúsági korúak között is a legjobbnak bizonyult. Egyetlen nap alatt 3-4 futamot kell teljesíteniük, és akár 6-8 órát is a vízen töltenek. Kornélia már hatalmas hullámok között, 40 km/órás szélben is feszítette a vitorlát.

De hogyan lesz valaki ilyen fiatalon, éppen Szegedről a vitorlázás szerelmese? Nos, a válasz cseppet sem bonyolult: édesapja fertőzte meg a hajózás mániájával. Kálmán Ferenc már több mint 10 éve szörfözik a palicsi klubnál, a Szegedhez közeli szerbiai településen pedig vitorlás klub is működik. - A család igen gyakran ki-kiruccant a palicsi tóhoz, a kislányom itt kezdett el 10 évesen vitorlázni, itt tanulta meg az alapokat. Nyaranként hetente kétszer is kijártunk, hogy edzeni tudjon. Szerb dunai versenyeken is elindult, már ezeken is látszott, hogy nagyon tehetséges - meséli a büszke apuka.

Szerették volna hazai vízeken is megmérettetni magukat, így Kornélia idén már itthon szelte a habokat. Az áprilistól októberig tartó szezonban a Balaton mellett Agárdon, a Velencei tavon, a Fertő tón is versenyeztek. A tehetségére gyorsan felfigyeltek, mindjárt le is igazolta a Balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet.

Sokan gondolják, hogy a vitorlázás úri sport, pedig nem sokkal költségesebb, mint bármelyik másik szabadidős tevékenység. - Az állandó utazások bizony megterhelik a családi kasszát és egy saját hajót is vennünk kellett, ahogy jöttek az eredmények. Használt hajót vásároltunk, éppen kinőtte az előző gazdája. A teljes felszereléssel együtt nem került többe néhány százezer forintnál - árul el részleteket a költségekről az apuka. Kornélia a mostani hajóját legfeljebb 15 éves koráig tudja majd használni, hacsak addig ki nem növi. Jövőre már az ifjúsági kategóriában versenyez majd, és az újabb aranyérmek mellett az is célja, hogy bekerüljön a magyar válogatott keretébe.