Return to site

Veszélyes hobbi a villámvadászat

 

Különös hobbinak hódol az algyői Tóth Gábor Gyula: a 30 éves, geográfus végzettségű férfi villámok után vadászik. Csütörtökön este is szerencséje volt: fantasztikus fotót készített a cikázó égi jelenségről és egy közelében becsapódó ménkűt is megúszott.

-  Egy kósza, lecsapó villám tőlem cirka 150-200 méterre talált be, a fél faluban el is ment az áram, miközben én egy fém állvánnyal a gát tetején fotóztam az égi látványosságot - mondja Tóth Gábor Gyula. A 30 éves algyői villámvadász szerint remekül sikerült a csütörtök éjszakai fotós kalandja: a kép is elkészült és belé sem csapott a ménkű.

A Szegeden a legismertebb természetfotósok között számon tartott 30 éves fiatalembert nem a polgári nevén, hanem HeavenMan-ként ismeri a szakma. A legnagyobb közösségi oldalon roppant kedveltek a képei és fotómontázsai, a Szegedi Fotóklub nevű Facebook csoportot is ő hozta létre évekkel ezelőtt.
 

A villámvadászatokra tudatosan készül: rendszeresen figyeli az időjárási előrejelzéseket, villám- és radartérképeket böngész. - Pénteken is figyeltem az adatokat a számítógép előtt. Kora délutánra várták a vihart, de végül 21 óra után ért a megyébe a villámparádé - beszélt az előkészületekről. Nyakába kapta a felszerelését és az algyői templom melletti Tisza töltésre sietett. Egy stabil állványra helyezte el a tükörreflexes gépét, hogy a széllökések ne zavarjanak be a készülő képekbe. Nagylátószögű objektívet és vezetékes kioldót használt. - Egyáltalán nem egyszerű "befogni" egy jó fotóra a villámokat. A technikai ismereteken túl - tudni kell, hogy milyen hosszú záridőt, milyen rekesz beállításokat érdemes használni - a fizikai alapismeretek is jól jönnek - magyarázza. Gábor ez utóbbiban is jártas, több cikket írt már a villámokról, a keletkezésükről időjárással foglalkozó internetes szakportálokon.
 

A villámvadászatok során nincs benne félsz, a fényképezőgépét jobban félti, mint saját magát - Ha az ember elázik, az nem komoly gond, az sokkal rosszabb, ha a masina is vizet kap. A vízálló tok persze sokat segít azon, hogy száraz maradjon a váz, de a frontlencse így is benedvesedhet. Jártam már úgy, hogy dobhattam ki egy felszerelésemet, mert beázott.